Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Samisk vgs og reindriftsskole – konkurranseforslag VERDDEVUOHTA
- Byggherre: Statsbygg
- Oppdragsgiver: Peab Bjørn Bygg As
- ARK: Ola Roald Arkitektur & A-lab
- Størrelse: ca. 28805 m2 ute- og trafikkarealer
-
Beskrivelse:
Verddevuohta - ord for samisk tradisjon av nær nytte-og vennskapsrelasjon har gitt navn for dette konkurranseforslag for nybygget og samlokalisering av Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Samisk videregåendeskole og reindriftsskole i Kautokeino. Prosjektet ble utviklet for pris- og design konkurranse og vi er stolte av det vi leverte, selv om forslaget ikke ble kåret til vinner av konkurransen.
Bevaring av eksisterende natur er formgivende utgangspunkt for uterommene, som spres rundt bygget i alle himmelretningene. Det legges til rette for aktiviteter med gode sol- og klimaforhold til de ulike funksjonene, samtidig som naturen og uteliv inviteres inn i bygningskroppen. Uterommene kobler seg også på eksisterende stier og atkomstveier fra alle retningene, og det er ingen forside eller bakside.
Som referanse til reingjerder, foreslås det et skulpturelt element av stolper med ulike høyder og avstand gjennom utearealene. Stolpene kan brukes for montasje av belysning og teknisk infrastruktur, mens de distribuerer uterommet, samt skaper snødrift-, lys- og skygge-effekter som gir også småskala variasjon i uterommene.
Materialbruken utendørs tar utgangspunkt i bevaring og gjenbruk av eksisterende marksjikt, grus og vegetasjon, som på sin side minimerer behov for massetransport inn og ut av tomta. Av hensyn til bevaring av lokalt naturmangfold, innføres det ikke hageplanter i anlegget. Hovedgrepene er å gjenbruke torv, masser og bjørketrær fra tomta i landskapsplanen samt bruke lokale materialer som Náránaš stein og gjenbrukt Alta skifer fra Kautokeino skole. Å gjenbruke tomtas vegetasjon og det tynne vekstjordlaget er viktig for å hindre fremmede arter fra å etablere seg i anlegget som ligger så tett på det store naturlandskapet innover Finnmarksvidda. I tillegg må jord ses på som en vesentlig knapphets ressurs i et område der produksjon av organisk materiale går seint på grunn av kaldt klima, og god jord er vanskelig å få tak i.
Tomta består av løsmasser med god infiltrasjonsevne, som gir mulighet til at tak- og overvann infiltreres lokalt på tomta. Tilbakeføring av vannet til kretsløpet er også en viktig del av prosjektets sirkulære tenking, gjenbruk og bevaring av vegetasjon og stedlige masser.